keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Macarons -leivokset

IMG_8828 Oon monta vuotta ollut ihan hullaantuneena ranskalaiseen ruokakulttuuriin ja erityisesti niihin niin haastaviin leivonnaisiin eli macaroneihin. Melkein vuoden tauon jälkeen palasin takaisin tähän ällönmakeaan herkkuun. Kolmea eri reseptiä on tullut kokeiltua, joista tämä on ainoa, jolla oon onnistunut (mutta myös epäonnistunut). Macaron -kuorien resepti on alunalkujaan Macaron -leivokset nimisestä kirjasta, joka on osoittautunut oikein oivalliseksi. :)
Tällä kertaa tein vaniljamacaroneja vadelma- ja suklaaganachetäytteillä. 

Macarons:
1,75 dl mantelijauhetta
2,5 dl tomusokeria
2 keskikokoista tai isoa munanvalkuaista
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljauutetta tai muuta makuainetta
(väriaine, esim. pastaväri)
(strösseleitä)

Suklaaganache:
50 g suklaata
1/2 dl kermaa
nokare voita
(Tätä tulee tarkoituksella näin pieni määrä, sillä macaronsien väliin tulee suklaaganachea vain vähän. Jos haluat täyttää macaronsit kokonaan tällä, niin tee kaksinkertainen annos.)


1. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri. Voit tehdä tämän monitoimikoneella, niin macaronseista tulee sileämpiä. Ilmankin toki pärjää hyvin.
2. Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi ja vatkaa vähitellen sekaan sokeri. Vaahdon pitäisi muistuttaa partavaahtoa eli siis kiiltävää ja jämäkkää. Tässä vaiheessa laitetaan mukaan mahdolliset nestemäiset maku- ja väriaineet.IMG_8802
3. Siivilöi mantelijauheseosta 1/3 kerrallaan vaahtoon nuolijalla. Älä vatkaa seosta, vaan kääntele ja "leikkaa" sitä. Kun mantelijauheseos on kokonaan sekoitettu, jatka kääntelyä kunnes taikina on kiiltävää ja putoaa nuolijasta "nauhamaisesti". Voit testata taikinan sopivuuden tipauttamalla lusikalla taikinaa lautaselle: jos se leviää nätisti ja näyttää suurinpiirtein samalta kuin alla olevassa kuvassa, on se valmis.IMG_8815
4. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota pyöreällä tyllalla leivinpaperille pieniä pyöreitä nokareita. Kopauta uunipeltejä pöytään pari kertaa, jotta macaroneihin ei jää ilmakuplia ja ne tasoittuvat. (Jos päälle haluaa strösseleitä, niin ne kannattaa lisätä nyt!)
5. Anna seistä huoneenlämmössä n. 30 minuuttia. Tässä vaiheessa macaronseihin pitäisi olla muodostunut jonkinsortin kalvo, joka sitten saa macaronit säilyttämään muotonsa. Paista macaronit 150 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Nosta macaronit pelliltä ja anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Suklaaganache:
1. Paloittele suklaa kulhoon ja kuumenna kerma kattilassa.
2. Kaada kuuma kerma suklaapalojen päälle ja sekoita kunnes seos on tasaista.
3. Lisää nokare voita kiiltoa antamaan.
4. Laita jääkaappiin jähmettymään n. puoleksi tunniksi.

Täytä macaronit pursottamalla suklaaganachella ympyrä macaronpohjalle, täytä ympyrän keskusta vadelmahillolla.

IMG_8817IMG_8825

Vinkkejä / pointteja:
*Jokainen uuni on erilainen eli juuri sopiva lämpötila saattaa sinun uunissasi olla hieman eri kuin ohjeessa.
*Jos macaronien pohjat tummuvat liian nopeasti, niin aseta kaksi uunipeltiä päällekkäin.
*Kestoleivinpapereihin (saa mm. Clas Ohlsonista) eivät macaronit jää yhtä helposti kiinni kuin normaaliin leivinpaperiin.
*Kananmunien täytyy olla huoneenlämpöisiä ja olisi hyvä erotella ne kulhoon noin pari tuntia ennen leipomista (laita talouspaperi kulhon päälle "kanneksi"). Tällöin kananmunista haihtuu kosteutta ja tulee macaroneille ominainen rakenne.
*Nestemäiset maku- ja väriaineet lisätään valkuaisvaahtoon. Kuivat värijauheet sun muut lisätään mantelijauheseokseen.
*Macaronien tulee olla sisältä sitkeitä ja päältä rapeahkoja ja niissä tulee olla niille ominainen pitsijalka.
*Macaronin pinta alkaa halkeilla uunissa, jos uuni on liian kovalla.
*Jos macaronille ei muodostu pitsijalkaa / sen huippu on selkeästi nähtävissä paiston jälkeen, on taikinaa käännelty liian vähän aikaa.
*Hyvin suurella todennäköisyydellä macaronit eivät onnistu ensimmäisellä kerralla, mutta siitä on suunta vain ylöspäin!
Tässä vielä lopuksi parit epäonnistuneet macaronit todisteeksi siitä, että täydellisen macaronin etsiminen on kuoppainen tie:

IMG_6172

IMG_6286

Tämä postaus on ollut vireillä jo liki kuukauden, mutta äkillinen muutto sai sen siirtymään parilla viikolla eteenpäin!

4 kommenttia:

  1. Löysin nyt tämän blogin ja pitää kyllä sanoa, että ihan mielettömän kauniita kuvia ja herkullisen näköisijä leipomuksia.

    VastaaPoista
  2. oi, kuullostaa hyvältä :) sulla on tosi kiva blogi!!! oon ite vasta alottanut bloggaamisen ja en oikein tiedä miten saisin lisää lukijoita ... mun blogin osoite on: blogbellefile.blogspot.com olis tosi kiva jos kävisit kattoon sitä ja jos voisit vaikka suositella sitä täällä sun blogissa :) se olis super kivaa! mun blogissa on siis lähinnä ruoka aiheisia kuvia ja laitan myös reseptejä. tykkään siis leipoa ja sulla on hyviä ideoita.

    VastaaPoista
  3. Mä en läytänyt tolla osoitteella mitään. :/

    VastaaPoista
  4. Voih, mä en vieläkään oo saanu omassa uunissa onnistumaan.. äidin uunissa joo, mut oma on jotenkin kenkku! :D aluksi epäilin vaan etten osaa. Mutta joo, macaron leivokset on ihania!

    VastaaPoista